miércoles, 14 de marzo de 2012

ELS PEIXOS DE JOSEP PLA / LOS PESCADOS DE PLA

Tercera entrega de los pescados de Josep Pla. Este Miércoles, su tercero pescado favorito. El cabracho. También llamado escórpora.

AIGUA DE MAR - BODEGÓ AMB PEIXOS, Edicions 62, Pág. 64:

En el tercer lloc, jo hi posaria l'escórpora roja, o sigui la rascassa en la costa nord o gallina —nom que se li dóna pel color— en el coster meridional. Les innombrables varietats d'escórpores de colors que viuen en la nostra costa rocosa no poden menjar-se per la gran quantitat d'espines que el seu cos presenta. Són animals monstruosos i malignes. Són excel·lents, en canvi, per a ser bullits i produir un brou de primera qualitat —un brou de sopa important. Però el curi­ós és que aquesta família tan vasta de les escórpores, d'escas­sa, per no dir, baixa, qualitat, posseïdora d'una aresta que produeix picades malignes, presenti una varietat excelsa, d'escasses espines i de carn d'elevada qualitat. El cap mons­truós, horripilant, d'ulls desorbitats, el seu color roig calent i encès, amaga un dels peixos millors d'aquest mar, encara que aparentment no serveixi més que per a ser pintat. La rascassa peixateja poc, i aquesta és la clau.

1 comentario:

Idroj dijo...

Hola,

molt interessant. Us recomano seguir la ruta de Pla i veure els indrets que sovint cita, per poder entendre els seus sentiments.

Us deixo un enllaç a la Ruta de Josep Pla:
http://www.femturisme.cat/ca/ruta/de-ruta-amb-Josep-Pla/

Una abraçada!

REMBRANDT VAN RIJN

REMBRANDT VAN RIJN